Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Yangınlar kısmen kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınların kısmen kontrol altına alındığını, ekiplerin soğutma çalışmalarına devam ettiğini açıkladı.

İngiltere’de en sıcak haziran ayı kayıtlara geçti

İngiltere’de en sıcak haziran ayı yaşanırken, Birleşik Krallık genelinde 1884’te başlayan ölçümlerden bu yana en sıcak ikinci haziran ayı olarak kaydedildi.

DEM Parti: ‘Muhalefeti dizayn etmeye yönelik her türlü yaklaşımın karşısındayız’

Türkiye güne İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon ile uyandı. Aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. DEM Parti’den operasyona tepki geldi.

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.

Elon Musk ve Trump yeniden karşı karşıya: Tartışmalı tasarıyı ‘Utanç’ olarak niteledi

ABD’de gündemin üst sıralarında Başkan Trump’ın Kongre’den geçirmeye çalıştığı ve adını “Harika büyük güzel tasarı” adını koyduğu dev yasa tasarısı bulunuyor. Toplam 940 sayfadan oluşan tasarı, Trump’ın ilk döneminde yürürlüğe giren 2017 vergi …

Hulusi Akar’a karşı bir hamle olarak yorumlandı! OYAK’ın başına Zekai Aksakallı mı geliyor?

Aksakallı tercihinin Bakan Güler’in, yeniden bakan olmak istediği konuşulan Hulusi Akar’a
karşı bir hamlesi olarak yorumlanıyor.