Erdoğan: Rusya ve Ukrayna’yla temas halindeyiz; İstanbul barışı süreci inşallah yeniden başlayacak

T24 Yeniden Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında Azerbaycan’ın Laçın kentinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile gerçekleştirdiği üçlü zirvenin ardından dönüşte basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Azerbaycan’ın Laçın kentindeki gezisinin ardından İstanbul’a dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Yıldız ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir karşıladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki ikinci tur görüşmelerin İstanbul’da yapılmasını talep ettiklerini belirterek, “Bu sayede İstanbul barış süreci yeniden başlayacak. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un bu açıklaması çok önemli. Biz barış umudumuzu artırmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yöneltilen sorular ve yanıtları şu şekilde…

SORU: Bugün gerçekleştirdiğiniz üçlü zirve ve Uluslararası Laçın Havalimanı’nın açılmasının bölgedeki iş birlikleri açısından önemi nedir? Hangi alanlarda iş birlikleri gelişecek?

“Bölgede yaşanan acılar artık geride kaldı. Laçın bölgesi, Karabağ’daki yeniden yapılanma sürecinde ulaşım ve lojistik altyapının güçlendirilmesi açısından kilit bir konumda bulunuyor. Laçın Havalimanı, bölgenin kalkınmasını hızlandıracak ve turizm ile ticaret imkanlarını artıracak. Uluslararası yatırımcılar da bölgeye daha kolay erişim sağlayabilecek. Bölgedeki savaş ve işgal izleri hızla silinecek. Bu adım, Karabağ’da normalleşme sürecine katkı sağlayacak ve bölgedeki istikrara hizmet edecek. Ayrıca havalimanı, bölgenin ulaşım altyapısını geliştirecek ve bölgeyi dünya ile entegre hale getirecektir. Türkiye ve Azerbaycan olarak savunma, enerji, tarım ve hayvancılık alanlarında iş birlikleri stratejik bir öneme sahiptir. Gıda arz güvenliği de milli güvenlik açısından önemli bir konudur ve Türkiye olarak bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

SORU: Kafkasya’da Azerbaycan-Ermenistan barışı hakkında görüşleriniz nelerdir? Zengezur Koridoru ve Laçın Koridoru konuları hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Güney Kafkasya’da barışı ve huzuru görmek istiyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecinden memnuniyet duyuyoruz ve desteğimizi sunuyoruz. Zengezur Geçişi, Azerbaycan için önemli bir bağlantı noktası olacak ve bölgedeki ulaşım ve enerji altyapısını güçlendirecektir. İran’ın da bölgedeki adımlara destek vermesini bekliyoruz. Her bir adım, ekonomik kazanç sağlayacak ve ülkeler arasındaki ilişkileri güçlendirecektir.”

SORU: Rusya-Ukrayna Savaşı sürecinde Türkiye’nin rolü ve beklentileriniz nelerdir?

“Rusya-Ukrayna Savaşı küresel bir krize dönüşmüştür ve Türkiye olarak kalıcı bir barış için çaba harcamaktayız. İstanbul’da yapılacak görüşmelerle barış sürecinin yeniden başlamasını umuyoruz. Bu süreci kalıcı barış fırsatı olarak görüyoruz ve bu yolda tüm diplomatik gücümüzü kullanmaya devam edeceğiz.”

Related Posts

Gazzelinin gidecek yeri yok: İsrail yıkıma para dağıtıyor

Tampon bölge oluşturma bahanesiyle Gazze Şeridi’nde binlerce evi dozerlerle yıkan İsrail’in her yıkımı bir maaşa dönüşüyor. Gazze’de evleri yıkan İsrailli operatörlere bina başı prim ödeniyor.

Toplu taşımada 15 Temmuz kararı: Ücretsiz hatlar belli oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB), 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla kent genelindeki toplu ulaşım ücretsiz olacak.

Şile Belediyesi’ne operasyon: Başkan Özgür Kabadayı da aralarında 6 kişi adliyeye sevk edildi

Şile Belediyesine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın da aralarında bulunduğu 6 kişi adliyeye sevk edildi.

Kül olan evlerinden kalan tek şey Kur’an-ı Kerim

Ankara’nın Sincan ilçesi, Yenikent semtinde çıkan yangında bir ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında Satı ve Muşali Selçuk çiftinin evi tamamen küle döndü. Yangının ardından başlatılan enkaz kaldırma …

Talep patladı, hedef 72 ton: Lapseki şeftalisine yurt dışından yoğun ilgi

Lapseki’de 28 bin 900 dekar alanda şeftali, 9 bin 960 dekar alanda nektarin yetiştiriciliği yapılıyor. İlçede verim çağında olan 974 bin 215 şeftali ve 285 bin 840 nektarin ağacı bulunuyor. Ilıman Marmara ikliminin, kış aylarında yeterli soğuklanma …

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.