Bakü’de APA Genel Kurulu Toplandı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 15. Genel Kurulu yapıldı.

Azerbaycan Milli Meclisinin ev sahipliğinde, “Asya’da çok taraflı işbirliğinin güçlendirilmesinde parlamento diplomasisinin rolü” temasıyla düzenlenen toplantıya 35 ülkeden 280 parlamenter katıldı.

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, uluslararası siyasetin gidişatı ve dünyanın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, çok taraflı işbirliği konusunun hiçbir zaman bugün olduğu kadar önemli olmadığını belirtti.

Gafarova, dünyanın karşı karşıya kaldığı insani krizler, çatışmalar, yoksulluk, iklim değişikliği, ayrımcılığın yükselişi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi sorunları ve bunlarla mücadelenin modern uluslararası ilişkiler sisteminin etkinlik problemini ön plana çıkardığını söyledi.

Dünyanın daha da bölünmüş ve daha az barışçıl hale geldiğini ifade eden Gafarova, birçok uluslararası mekanizmanın etkisiz olduğunu vurguladı.

Gafarova, uluslararası hukukun norm ve ilkelerine uyulmamasının, çifte standartların ve seçici yaklaşımların uygulanmasının, devletlerin içişlerine müdahale edilmesinin, bugünün çelişki ve gerginliklerinin başlıca kaynakları olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Olumsuz gidişatı aşmanın ve dünyada barış, istikrar ve refahı sağlamanın en güvenilir yolu, çok taraflı sistemi güçlendirmektir. Tüm ülkelerin kurallara saygı gösterdiği, kolektif ve yasal mekanizmalar aracılığıyla birbirlerini sorumlu tuttuğu, birbirlerine destek olduğu, bir devletin çıkarlarını diğerinin üstünde tutan tek taraflı yaklaşımların reddedildiği bir sisteme ihtiyaç var.”

Toplantıda Bahreyn Danışma Meclisi Başkanı Ali bin Salih el-Salih, Butan Ulusal Meclisi Başkanı Lungten Dorji, Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Puan Maharani, İran İslami Şura Meclisi Başkanı Bagher Galibaf, Pakistan Senatosu Başkanı Yusuf Rıza Gilani, Tacikistan Meclis Başkanı Mahmadtoir Zokirzoda, Özbekistan Ali Meclis Senato Başkanı Tanzila Narbaeva, Umman Sultanlığı Şura Meclisi Başkanı Khalid Al Maawali ve Belarus Cumhuriyet Konseyi Başkanı Natalya Koçanova da yer aldı.

Türkiye’yi toplantıda APA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen başkanlığındaki TBMM heyeti temsil etti.

Related Posts

İmamoğlu’ndan ‘Ramazan Gülten’ çağrısı: ‘Bu kötülüğe imza atmayın’

Tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tutuklu olan İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten’ için çağrıda bulundu. İmamoğlu, “Ramazan’a izin verin, bebeğinin dünyaya gelişine şahitlik etsin. Bu kötülüğe de imza atmayın” dedi.

Çin, Tayvan BM üyeliğine karşı çıktı: ‘Topraklarımızın ayrılmaz bir parçası’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Tayvan’ın Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlara katılım hakkı olmadığını öne sürdü. Ning, Tayvan’ın bunun için “hiçbir dayanağı, gerekçesi ya da hakkı” bulunmadığını kaydetti.

Bingöl’de otomobiller çarpıştı: 8 yaralı

Bingöl’de otomobillerin çarpışması sonucu 2’si çocuk 8 kişi yaralandı.

İmralı ziyareti için gelen Avrupa heyetinden skandal talep: ‘Öcalan, koşulsuz serbest bırakılmalı’

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türkiye’ye gelen uluslararası heyet, Türkçe ve İngilizce olarak ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Demokratik sürecin tam potansiyeline ulaşabilmesi için, Sayın Öcalan’ın ve insan hakları ihlal edilen tüm diğer siyasi tutsakların derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması zorunludur. Hükümetin atacağı adımları izlemeye devam edeceğiz ve Türkiye’nin tam anlamıyla demokratik ve kapsayıcı bir topluma doğru gerçek bir geçiş sürecine girmesini umut ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

BirGün yazarı Atabay CHP Kurultay davasını değerlendirdi: Demokratik zemin daralırsa ekonomi nefes alamaz

BirGün yazarı Atabay CHP Kurultay davasını değerlendirdi: Demokratik zemin daralırsa ekonomi nefes alamaz

Pentagon’dan Ukrayna’ya silah sevkiyatına inceleme: ABD, bazı askeri mühimmatı teslim etmekten vazgeçti

ABD, Savunma Bakanlığı (Pentagon), daha önce Ukrayna’ya gönderileceği bildirilen askeri mühimmatın bir kısmını Kiev yönetimine teslim etmekten vazgeçtiğini kaydetti. Pentagon, kararın askeri dış yardımlara ilişkin yürütülen inceleme sonucu verildiğini belirtti.