Dünya denizlerinde gezegenin en büyük yaşam alanı kayıpları yaşanıyor; 130 ülke, okyanusların geleceğini konuşacak

Karanlık Denizler: Okyanuslardaki Alan Kayıpları Biyolojik Çeşitliliği Tehlikeye Atıyor

T24 Dış Haberler

Dünya denizlerinin 5’te biri artık 20 yıl öncesi kadar aydınlık değil. Yapılan yeni bir araştırmaya göre bu, gezegendeki en büyük yaşam alanı kayıplarından biri.

Geçen yirmi yıl içinde, okyanusların 5’te birinden fazlası, kısmen iklim değişikliği nedeniyle, daha karanlık hale geldi. Britanya’daki Plymouth Üniversitesi’nin mayıs ayı sonunda yayımladığı bir araştırma bu durumun biyolojik çeşitlilik üzerinde henüz öngörülemeyen zararlara neden olduğunu ortaya koydu. Bilim insanlarına göre bu, “gezegendeki en büyük yaşam alanı kayıplarından biri” ve daha fazla araştırmayı gerektiriyor.

Etkilenen alan, Hint Okyanusu kadar

Okyanusların rengi, alg çoğalması, deniz yüzeyinin ısınması ve küresel okyanus sirkülasyonlarındaki kaymalar nedeniyle giderek değişiyor. Kıyı bölgelerinde ise bu kararmadan tarımda aşırı gübreleme, organik maddeler ve tortular sorumlu tutuluyor. Etkilenen alan, Hint Okyanusu büyüklüğünde veya Rusya’nın dört katından daha büyük. Aynı olgu Baltık Denizi’nde de gözlemleniyor.

Güneş ışığının ulaştığı deniz katmanlarında, denizel flora ve faunanın yüzde 90’ı yaşıyor. 200 metreye kadar derinlikteki bu sözde (eu)fotik bölgelerde fotosentez oluşması mümkün. Araştırmaya göre bu bölgeler, okyanusların yüzde 9’luk bir alanında, tahminen Afrika kıtası büyüklüğünde, 50 metreden fazla, yüzde 2,6’lık bir alanında ise 100 metreden fazla küçüldü.

Hayvanlar davranışlarını değiştirmek zorunda kalıyor

Araştırmaya göre, pek çok hayvan karanlık nedeniyle yüzeye daha yakın yerlerde yaşamaya zorlanıyor, dolayısıyla burada besin ve diğer kaynaklar için rekabet artıyor. Bu kararmalar, güneşe ve aya bağımlı olan canlıların hayatta kalması ve üremesi için gerekli olan miktarları azaltıyor. Bu da denizel ekosistemde temel değişimlere yol açıyor.

Kararma sadece kıyı bölgeleriyle sınırlı değil. Bilim insanlarının aktardığına göre, kutup bölgeleri, kuzeydoğu Atlantik ve kuzeybatı Pasifik’teki okyanuslar da belirgin şekilde karardı.

Related Posts

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Yangınlar kısmen kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınların kısmen kontrol altına alındığını, ekiplerin soğutma çalışmalarına devam ettiğini açıkladı.

İngiltere’de en sıcak haziran ayı kayıtlara geçti

İngiltere’de en sıcak haziran ayı yaşanırken, Birleşik Krallık genelinde 1884’te başlayan ölçümlerden bu yana en sıcak ikinci haziran ayı olarak kaydedildi.

DEM Parti: ‘Muhalefeti dizayn etmeye yönelik her türlü yaklaşımın karşısındayız’

Türkiye güne İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon ile uyandı. Aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. DEM Parti’den operasyona tepki geldi.

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.

Elon Musk ve Trump yeniden karşı karşıya: Tartışmalı tasarıyı ‘Utanç’ olarak niteledi

ABD’de gündemin üst sıralarında Başkan Trump’ın Kongre’den geçirmeye çalıştığı ve adını “Harika büyük güzel tasarı” adını koyduğu dev yasa tasarısı bulunuyor. Toplam 940 sayfadan oluşan tasarı, Trump’ın ilk döneminde yürürlüğe giren 2017 vergi …

Hulusi Akar’a karşı bir hamle olarak yorumlandı! OYAK’ın başına Zekai Aksakallı mı geliyor?

Aksakallı tercihinin Bakan Güler’in, yeniden bakan olmak istediği konuşulan Hulusi Akar’a
karşı bir hamlesi olarak yorumlanıyor.