Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

Seyir halindeki TIR alev topuna döndü

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde seyir halindeyken alev alan bir TIR, kısa sürede tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi.

İran İsrail’e füze saldırısı başlattı

İran, İsraile’e füze saldırısı başlattı. İsrai’in güneyinde ve Tel-Aviv’de sirenler çalmaya başladı.

İran nükleer anlaşmadan çekilecek mi? Resmen açıkladılar

ABD ve İsrail’in İran’a saldırılar sonrası Orta Doğu ciddi bir savaşın eşiğine gelirken Tahran yönetiminin nükleer anlaşmadan çekilip çekilmeyeceği merak konusu oldu. ABD ile nükleer müzakerelerin devam ettiği günlerde İsrail’in İran’a saldırması …

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran’la görüşmeye hazırız, olası misillemesi bugüne kadarki en büyük hatası olur!

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: İran’la görüşmeye hazırız, olası misillemesi bugüne kadarki en büyük hatası olur!

Sınavda bayılan öğrenciye ambulansta müdahale

Muğla’nın mileas ilçesine bağlı İkizköy’de AKbelen ormanlarını Limak ve İÇTAŞ’a karış korumak için 6 yıldır mücadele eden İkizköylüler yeni çıkarılan ayasi ile ellerinden alınmak istenen zeytinliklerini korumak amacıyla yarın Akbelen’de ”Zeytin yasasına tepki buluşması” düzenleyecek. Köylüler pazartesi günü AKbelen’de eylem yaptıktan sonra 24 Haziran Salı sabahı yasaya tepki göstermek için yine Ankara’ya gidecek.

Avrupa Birliği’nin en fakir ülkesi belli oldu: Orban’ın siyaseti pahalıya mal oldu

Avrupa Birliği’nin son üye ülkesi Macaristan, hane halkı refahının önemli bir göstergesi olan kişi başına düşen Bireysel Tüketim Harcaması (AIC) açısından 27 ülke arasında son sıraya yerleşti. Eurostat’ın yayımladığı verilere göre, Macaristan’ın AIC …