Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

Güneş Çarpmasına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Yaz aylarının etkisini artırmasıyla güneş çarpması vakalarında artış yaşandığını belirten Demir, özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabileceğine dikkat çekti.

Demir, yeterli sıvı alınmaması ve kalp, diyabet ya da tansiyon gibi kronik hastalıkların varlığı durumunda, güneş çarpmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine vurgu yaptı.

Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması durumunda güneş çarpmasının meydana geldiğini belirten Demir, bu durumun huzursuzluk, kas krampları, halsizlik, uyku hali ve bilinç kaybına kadar ilerleyebileceğini söyledi.

Demir, güneş çarpması belirtileri hafifse serin bir yere geçilip bol sıvı tüketilmesi gerektiğini, ağır vakalarda ise vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerektiğini ifade etti.

– “11.00 ile 15.00 saatleri arası en tehlikeli zaman dilimidir”

Acil serviste hastaya buz uygulanarak vücut ısısının düşürüldüğünü belirten Demir, kalp hastalarında bu işlemin daha yavaş ve kontrollü yapılması gerektiğini, güneş çarpmalarında ateş düşürücülerin etkili olmadığını aktardı.

Güneşten korunurken yapılan hatalara değinen Demir, şapkanın koruyucu olduğunu ancak naylon veya ısıyı tutan malzemeden yapılmışsa etkisinin tam tersi olabileceğini, keten veya pamuklu şapkaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Demir, güneş çarpması riski açısından en tehlikeli zaman diliminin 11.00-15.00 saatleri olduğunu vurgulayarak, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların bu saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Sıcak çarpmasının ölümcül sonuçları olabileceğine işaret eden Demir, idrar söktürücü ilaç kullananların dikkatli olması gerektiğini ve belirtiler fark edildiğinde hızlıca hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. 

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri nedir, yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir? Prof.Dr. Mete Güngör, yaş ilerledikçe yumurtalık kanseri görülme riskinin arttığını söyledi.